hjärnforskning

vilken fantastisk dag. solen lyser från en klarblå himmel och träden börjar bli gula. har varit en runda på stan och köpt present till min bror som ska fira sin 42-årsdag idag. hade min andra bror här över natten då han hade vägarna förbi. blev inte så många timmar men det var gott att se honom. barnen älskar när han är här.

helgens tankar bör ägnas åt att smala av ett ämne som jag kan skriva examensarbete om. jag tänker mig att skriva om motivation men måste som sagt avgränsa det rejält för att få det hanterbart. är lite inne på motivation och matematikundervisning men vet inte riktigt. kanske har du som läser någon intressant tanke? dela gärna med dig av den i så fall!

på måndag börjar min sista vfu (verksamhetsförlagd utbildning) under utbildningen. veckan börjar med studiedag och vi kommer bland annat att få lyssna på martin ingvar som är enkelt uttryckt hjärnforskare/läkare och har forskat kring bland annat dyslexi. ska bli fantastiskt intressant!

nu blir det att jag tar över magnus iphone för att se hur jag trivs med den. han trivs inte med den eftersom den har ganska dålig täckning och det funkar ju inte ihop med biluthyrningen. han måste ju vara anträffbar överallt... jag tänker mig att den kan vara bra för mig dock. får se vad jag tycker, annars säljer vi den till brorsan som blivit bestulen på sin.


sockerkänslighet

termometern stod på 4° c när jag släppte iväg man och barn på morgonen och det är fantastiskt ute. kan kanske ta och gå ut en sväng senare. hösten gör sig nu påmind med färskiften och kalla morgnar. en känsla av vemod infinner sig och jag försöker se ljust på en tid som ligger framför, även om jag vet att det blir mörkare och mörkare för varje dag som går. jag tror ändå att mina ändrade kostvanor gör att jag kommer klara hösten bra. det är så stor skillnad på mitt humör. från att ha kännt mig som dr jekyll och mr hyde har jag fått ett jämnare humör och det är underbart. och jag tror att resten av familjen håller med mig. tänk vad sockret trixade med min hjärna... är så glad och tacksam att jag kan leva utan socker en dag i taget.

i eftermiddag ska minna ta med en kompis hem och sedan ska hon på vips-kören. därefter åker jag på föräldrarmöte i melkers klass. så nu gäller det att jag sätter fart med plugget om jag ska klara tentan imorgon! först en dusch för att vakna till liv!

tre önskningar i en

sitter och läser till tentan som är på torsdag. mycket av litteraturen ligger på internet och det är ganska jobbigt att sitta och läsa på skärmen. visst kan jag skriva ut texterna men det känns onödigt. så jag kämpar på.

magnus och minna har tagit buss och tåg till linköping för att hämta en bil där. de passar på att hälsa på magnus moster samtidigt. melker är hos några kompisar och har sovit över där i natt. gårdagskvällen blev inte riktigt som vi tänkt. minna klippte sig i fingret med min stora tygsax när hon pysslade. det hängde kvar en 1,5 cm lång och ganska tjock hudflik från knogen på fingret och det blödde jättemycket. minna var likblek i ansiktet och undrade om hon skulle dö nu. jag tog mig samman trots obehag och lugnade henne. åkte upp till mamma som tittade på det och skickade oss vidare till jouren. efter att ha konstaterat att inget var skadat inne i fingret tejpade de ihop det och hon har nu ett fint litet vitt paket på fingret.

 

barnen älskar kinderägg och vem gjorde inte det när man var liten? frågade om de köper dem för chokladen eller för leksakerna och fick svaret chokladen. nästa gång jag är med dem i affären ska jag visa dem att man kan köpa kinderchoklad utan leksak. undrar om det är intressant? de äter annars inte så mycket godis. de får 20 kr i veckopeng och får då välja om de vill köpa godis eller något annat. det är alltså väldigt sällan vi handlar godis till dem. själv har jag inte ätit godis på fyra veckor nu!

 


you happend for a reason

drog upp några morötter ur vårt lilla trädgårdsland i onsdags. så mysigt. väldigt små men det verkar inte vara något bra år i år. eller också sådde vi för sent. än så länge är det ju ingen frost så de får stå och växa ett tag till. härligt med morötter i olika färger. ruccolan blev det inget av i år men romansalladen är jättefin nu. nästa sommar har jag pluggat färdigt och kan ha riktigt sommarlov och pyssla mer med sådant här!

 

 

har självstudier idag och ska slutföra mina uppsatser till sommarkurserna. har en deadline 1 oktober men vill få det ur världen. nästa vecka har vi en tenta på demokrati & lärande och betyg & bedömning. dagarna kommer antagligen gå åt till plugg inför det. vecka 39-42 kommer jag att ha VFU (verksamhetsförlagd utbildning) i år 1 på barnens skola. det ska bli roligt att komma ut igen men har varit lite frågande till placeringen. barnen går ju där och har vänner i klassen jag ska vara i. eftersom läraren och kollegiet inte hade några invändningar tyckte jag ändå att jag kunde vara där. det är ju en situation som kan uppstå i mitt kommande läraryrke och det kan vara bra att lära sig hantera en sådan. där måste jag vara lärare, inte minna och melkers mamma. det ska i alla fall bli fantastiskt roligt att få vara i en etta och se läs- och skrivinlärningen på nära håll. det är ju vad jag vill arbeta med i framtiden.

 

imorgon kommer jag att vara på second hand affären och jobba på förmiddagen. magnus och melker kanske åker till knutstorp på stcc så minna får eventuellt vara hos farmor och farfar eller någon kompis eftersom jag har tänkt att plugga på eftermiddagen.

 

jag är så otroligt glad över de vänner och nära jag/vi har. när allting verkar omöjligt finns det alltid någon som ringer eller kommer förbi. tack alla ni! tack mamma & pappa och ebba & lasse för att ni finns nära oss och stöttar oss i allt vad vardagen innebär. utan er skulle det inte vara möjligt för mig att studera. tack vänner för uppmuntran när vardagens likgiltighet kommer för nära och för stöd när jag är redo att ge upp. tack för att ni vill dela livet med mig/oss och dela ert liv med mig/oss. ni betyder alla så mycket och jag önskar att det fanns mer tid för att träffas och umgås. men man får ta vara på de stunder som ges. en pratstund på ica eller över en lunch. en fika på café axet eller på vildrosen mellan studiestunderna. en chat på facebook eller msn eller ett sms när man sitter på bussen.

det är inte bara av en slump som du finns i mitt/vårt liv. det är jag övertygad om!


an garde

det blir mycket intressanta diskussioner på våra seminarium. kursen vi läser heter "läraren som ledare / ledarproffesionen" och vi talar mycket om hur vi ska få den status vi förtjänar som lärare. vad gör vi åt alla obehöriga lärare? hur möter vi kristiska föräldrar? ska alla grupper / föreningar få utrymme att tala i skolan? hur får man fler män att välja läraryrket? som sagt mycket intressanta frågor och jag tror inte att jag har svaret på någon av dem. däremot är det bra att de vidrörs för jag tror att vi lärare måste tro på oss själva och att vår utbildning faktiskt betyder något. annars kunde vi lika gärna sitta hemma och söka lärarvikariat. vi måste tro på vår proffesionelitet och lita på den för att yrket ska få högre status och därmed bättre löner. inget annat yrke är så granskat som läraryrket. därför känner jag att jag vill veta vad som krävs av mig i de nationella styrdokumneten, jag vill ständigt veta mer och utöka mitt kunskapsområde. det gör att jag växer som människa men också att jag kan stå för mina kunskaper och bekämpa det som inte är gott. bl.a. främlingsfientlighet.
tror du att en politiker som åker iväg på fortbildning får lönen nedsatt till 80% under den perioden? nej, självklart inte! men när en lärare, för att utvecklas och kunna ge eleverna mer, förkovrar sig i det så kallade lärarlyftet ska han eller hon vara glad att denne får göra det på arbetstid med 80% av lönen...

melker har idag börjat på fäktskola. jag var med och tittade en stund sen tyckte melker att jag kunde gå. toppenträning  och toppentränare för melker. det blir en härlig mix av koncentration, smidighet, kondition, kordination och intelligens. han älskar det redan!



tillbaka på ruta ett

helgen har varit tuff av flera anledningar men det har fått mig att inse vissa saker och jag har lärt mig en del om mig själv och andra. man lär av sina egna och andras misstag!

en höjdpunkt var dock att lära känna evilyn, 73 år, från new castle som hälsat på en vän till mig. för första gången gjorde hon en resa på egen hand och stannade i ljungby i sex dagar. charmade alla som kom i hennes väg. så blev det lite träning i engelska också!

dagen har inneburit information angående examensarbetet och vi fick tyvärr beskedet att man inte får arbeta mer än två ihop. så nu är jag själv igen... men jag tror att det kan bli bra. fördelen är ju att man själv styr över allt i samråd med handledaren. mitt dilemma är ju dock att jag gärna skjuter saker framför mig.

melker har varit på rytmikkurs på musikskolan ikväll och bjöd som vanligt på sig själv. de lekte följa john med claves (träpinnar / rytminstrument) och han var först ut att vara john. diggade och dansade så det stod härliga till och föräldrarna skrattade och njöt! kommer själv ihåg hur jag hatade att vara john. det var ju så jobbigt att komma på vad man skulle göra...och pinsamt!

minnas hår genomgick ikväll en enligt henne stor förändring. jag har flätat hela håret på henne och när hon vaknar imorgon är hon förvanlad! tänk!




nu blir det en stunds mys och planering med maken och sen får jag ta och plugga lite inför morgondagen.

nybliven busspendlare

första dagen på universitetet är avklarad och som vanligt infinner sig en känsla av att inte ha grepp om tillvaron. tempot och nivån stegras för varje termin och det kommer att bli tufft i höst. samtidigt vet jag av erfarenhet att allt ser hopplöst ut i början men löser sig efter hand. som vanligt gäller mitt elfte budord: en sak i taget. eller som det står i bibeln: Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. (Matt6:34) det hjälper mig ofantligt mycket!

har också fått förfrågan att skriva c-uppsatsen med en tjej och en kille från ljungby. jag har räknat med att skriva själv eftersom jag inte kunde hitta någon att skriva med. så kom dom och frågade mig. jag blev så glad eftersom de dessutom har samma tankar som jag kring ämnesvalet. motivation.

känner mig en aning stolt över mitt val att åka buss den här terminen. ur miljösynpunkt då. att bussen är sen på grund av vägarbete och medför att jag kommer 15 min sent till seminariumet är jag mindre stolt över!

minna gjorde mig den stora tjänsten att sortera strumpor i söndags. hon tyckte det var roligt! hmm, vem brås hon på?


RSS 2.0